Frank Møller Aarestrup

Frank Møller Aarestrup

Professor, forskningsgruppeleder

DTU FØDEVAREINSTITUTTET
DTU Fødevareinstituttet

Forskningsgruppen for Genetisk Epidemiologi

Danmarks Tekniske Universitet

Henrik Dams Allé

Bygning 204, rum 115

2800 Kgs. Lyngby

Hjemmeside

Få tilsendt vCard på e-mail.

Profil
Kurser
Nyheder
LoadingText

DTU Nyheder

2022
Spildevand
01 DEC

Nyt og mere detaljeret verdenskort over antibiotikaresistens

Der er store geografiske forskelle i, både hvor hyppigt resistentgener forekommer og i hvilke bakterietyper, generne findes. Det viser analyser af spildevand fra hele kloden, som dermed understreger vigtigheden af at bekæmpe antibiotikaresistens ud fra data om lokale forhold.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Emner Dataanalyse
Bakterier på agarplade
12 OKT

Forskere opbygger et ’Wikipedia’ for resistente bakterier

Antibiotikaresistens er ifølge WHO en af de største trusler mod folkesundheden. DTU-forskere har skabt et nyt værktøj i kampen mod resistente bakterier, der med afsæt i 214.000 mikrobiomprøver kan skabe overblik over problemet på tværs af lande, mennesker og miljøer.

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme Dataanalyse
Image: Human DNA. Philippe Plailly, Science Photo Library, Scanpix
05 SEP

Tanzania får adgang til livreddende udstyr

Sundhedspersonale i Tanzania har via DTU-projekt fået et nyt våben: Avanceret udstyr som selv under de mest primitive forhold kan bruges til at afsløre, hvorfor folk bliver syge.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme Medicinske apparater og systemer
2021
DK: Agarplade (antibiotikaresistens). Foto:  Mikkel Adsbøl | EN: agar plate (antibiotic resistance). Photo:  Mikkel Adsbøl
18 MAJ

Stor andel indsamlede bakterier i EU er antibiotikaresistente

En stor del af de salmonella- og campylobacterbakterier, der er indsamlet som en del af overvågningsprogrammer i EU, er resistente overfor antibiotikatyper, som ofte bliver brugt til at behandle infektioner i mennesker og dyr.

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2020
Foto: Joachim Rode
11 DEC

Spildevand giver vigtig viden om resistens

Analyser af spildevand kan afsløre udbredelsen af resistente bakterier, og de kan derfor bruges til global overvågning af problemet.

Bioteknologi og biokemi Medicin og medicoteknik
Coronavirus stamtræ
06 AUG

Bedre overvågning skal opdage sygdomsudbrud i opløbet

Et nyt europæisk forskningssamarbejde sigter mod at øge chancerne for, at udbrud med smitsomme sygdomme bliver identificeret, mens de er under opsejling. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet står sammen med kollegaer fra Holland i spidsen for projektet.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme
Coronavirus stamtræ
06 MAJ

DTU udvikler global platform til deling af coronavirusdata

Et forskerteam på DTU arbejder sammen med europæiske partnere for hurtigt at oprette en platform, hvor forskere fra hele verden kan dele og hente rådata om den nye coronavirus’ genetiske materiale til brug i f.eks. vaccineudvikling eller til sygdomsdiagnose.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme
Spildevand
29 APR

Toiletbesøg bidrager til overvågning af coronasmitte

Spildevandsanalyser kan afsløre, om antallet af smittede med COVID-19 i et område stiger eller falder, viser analyser fra DTU. De kan også vise, om en ændret opførsel under coronapandemien f.eks. påvirker, hvor mange der får en fødevareoverført sygdom samt forskelle i forekomsten af antibiotikaresistente bakterier.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme
Photo: Centers for Disease Control and Prevention
01 APR

Flere multiresistente bakterier i Europa

Det bliver stadig sværere at behandle fødevarebårne infektioner blandt europæere. Flere og flere salmonella- og campylobacterbakterier er nemlig resistente overfor antibiotikatyper, som læger typisk vælger til at behandle infektionerne med. Det viser nye EU-tal.

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
Photo: Colourbox.com
05 MAR

DTU booster resistensovervågningen i Afrika og Asien

DTU Fødevareinstituttet hjælper i tre nye projekter afrikanske lande til at implementere helgenomsekventering og Asien med at skaffe bedre data i kampen mod antibiotikaresistens.

Gener og genomer Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Photo: Colourbox.com
10 FEB

Arvtager til global resistensovervågning via spildevand søges

DTU-professor efterlyser i tidsskriftet Science nogle til at videreføre en global overvågning af antibiotikaresistente bakterier og smitsomme sygdomme via spildevand.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
2019
Photo: Centers for Disease Control and Prevention
10 DEC

DTU resistensekspert blandt verdens mest indflydelsesrige forskere

Professor og antibiotikaresistensekspert Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet er blandt de mest indflydelsesrige videnskabsfolk i verden.

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed
Photo: Colourbox.com
21 NOV

DTU øger den internationale antibiotikaresistensrådgivning

FN’s fødevare- og landbrugsorganisation har udnævnt DTU Fødevareinstituttet som nyt referencecenter for antibiotikaresistens.

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed
Image: Human DNA. Philippe Plailly, Science Photo Library, Scanpix
19 NOV

Når antibiotika ikke virker - en af de største trusler mod sundheden

Hvert år koster antibiotikaresistens ifølge tal fra EU 25.000 europæere livet. WHO anser antibiotikaresistens for at være en af de største trusler mod menneskers sundhed, og DTU Fødevareinstituttet har gjort Danmark til en global pioner i kampen mod de resistente bakterier.

Bioteknologi og biokemi Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Image: Colourbox.dk
07 NOV

Dansk hjælp til at opklare bioterrorisme

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har i et samarbejde med USA’s udenrigsministerium rustet laboratorier verden over til hurtigere at kunne spore årsagen i bioterrorangreb.

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer